Leren om een goede coach te worden? Volg een coaching opleiding!

Wat is een goede coach? Wat zijn de kenmerken van een goede coach? Hoe wordt je een goede coach? Is het aangeboren om een goede coach te zijn of kun je dit aanleren?

 

Al deze vragen worden vaak gesteld door mensen die in het coachingsvak werkzaam zijn of door mensen die een rol als coach ambiëren. De belangrijkste twee vragen zijn in mijn ogen, wat zijn de kenmerken van een goede coach? En, is het mogelijk om aan te leren om een goede coach te worden? Hier gaan we dan ook in dit artikel dieper op in.

 

Wat zijn de kenmerken van een goede coach?

In dit artikel wil ik graag de kenmerken van een goede coach met jullie delen. Ten eerste wil ik vooropstellen dat coaching een echt beroep is. Geen hobby die je uitoefent naast een fulltime baan. In dat geval is het namelijk iets ‘voor erbij’ en niet iets waar je al je aandacht bij hebt. Een goede coach heeft hiernaast een gedegen coaching opleiding gevolgd waarin hij of zij de kneepjes van het vak heeft geleerd en/of heeft bijgeschaafd.

 

Een goede coach houdt zijn mening in eerste instantie voor zich. Pas als hierom gevraagd wordt zal hij deze delen. Het is namelijk zo dat een goede coach in het algemeen geen adviseur is. De oplossing die voor de coach wel zou werken hoeft namelijk niet per se de oplossing te zijn voor iedereen. Uiteraard geeft de coach wel suggesties als dit nodig is en als hierom wordt gevraagd. Bijvoorbeeld als de cliënt er even niet uit komt.

 

Is het aan te leren om een goede coach te worden?

Is het aan te leren om een goede coach te worden? Zeker! Natuurlijk zijn er sommige coaches van nature erg goed zijn en die hiervoor geen opleiding nodig hebben gehad. Toch zie je vaak dat ook deze coaches zich bij laten scholen door middel van een goede coachingsopleiding.